Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 10 mars 2025

Bettys Kok och bak

2012-08-31

Det jäser och puttrar hemma i Bettys kök. Hon har börjat testa alla slags brygder och dekokter, allt i syfte att få de snålt tilltagna kulturslantarna att räcka till. Betty planerar nu att lämna den icke taktila konstformen för att ägna sig åt något mer handfast som man verkligen kan slå mynt av, nämligen utgivning av kokböcker.

Betty Bitch har som många andra svenskar inte haft råd att åka på semester. Inte ens till Herräng Dance Camp, dit kan man åka på SL-biljett.
Men smarta Betty har tänkt ekonomiskt: kokböcker hör till bästsäljarna nuförtiden. Så sommaren har hon ägnat författandet av två nya böcker, Bettys kok och Bettys bak. Fina Förlaget nappade direkt. Och Betty kanske får något i sitt orange pensionskuvert med tiden.
Som enda tidning har Danstidningen fått en förhandstitt i boken och kan här bjuda på några läckra recept:

Surdegsbullar: Se till att få en riktigt gammal surdegskultur att börja baket med. Leta i avlägsna korridorer i operahus och i kårdansarnas loger bland förgrämda och förbigångna talanger. Ljumma degspadet, knåda in franskt vetemjöl och dansk råg till en fast deg. Låt jäsa på dragfri plats, en unken repsal fungerar fint. Baka ut och lägg på plåtar oljade av Jan Fabre och fortsätt jäsningen. Grädda i het ugn, stänk kallt vatten på bröden – tuktningsmetoder en dansare känner igen.

Mögelost: Ta en gammal inkrökt repertoar och akta noga att inget nytt kommer in. Låt den vila i sval och fuktig ostkällare länge. När den släpper från formen och avger en skarp lukt är den färdig att komma ut. Intages i utvalt sällskap och stor frånvändhet.

Teori-kruska:
En del osmälta samtidsidéer
En del trendkänslighet
En del obegriplighet
1 msk högdragenhet,
2 tsk rostade busfrön, toppas med torkade blåbär efter smak.
Blanda och rosta sakta i låg ugnsvärme.

Rökt svan: Välj en ung svanhona, plocka av henne romantikens fjädrar. Gnid skinnet med citron, hartsa fötterna, snör ihop näbben noga. Rök svanen länge så att allt drömskt försvinner och bara muskelmassa och teknik finns kvar.

Ångkokt tutu: Gamla ofräscha och slokande tutuer blir som nya om man ångkokar dem i stor gryta med ånginsats. När de torkat kan de sprayas med hård sockerkristyr och även användas både i Nötknäppare, Forsythestycken eller Bauhausrekonstruktioner.

Bland kakrecepten i Bettys Bak dyker Danstidningen ner på några läckra fynd bland uppdaterade klassiker:

Ungherrar: Skrapa bort alla genusteorier från bakbordet och låt manliga koreografer och dramaturger härska. Pudra över generöst med manlig sexism, strippa de kvinnliga artisterna inpå bara skinnet, rulla dem i föråldrade strukturer och strössla med lite sadism.

Jitterbug: Klassisk småkaka som mixar mördeg och maräng: se till att få jämn balans mellan baktung smörstinn deg och luftigt innehållslöst men segt fluff – som neoklassicism på tomgång. Grädda i svag värme, aktas för heta känslor.

Pavlova: Ta en senig och förvärkt ballerina och täck över henne med vispgrädde. Dekorera med röda bär. Undvik att sätta i nutids-drag, fotografera snabbt innan konstverket säckar ihop. Vid serveringen: stänk över nostalgiska tårar .

Finska pinnar: Varför är de alltid bäst? Slitstarka, initiativrika och tidlösa. Forma till strama pinnar à la Kvarnström, rulla dem i tibetanskt råsocker à la Pahkinen, skär med vass kniv i bitar à la Niskala. Virve Sutinen passar plåtarna och tar ut dem när de är precis färdiggräddade.

Betty Bitch

Fler Betty Bitch

Annonser