Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 16 oktober 2024

Kroppens och känslornas röst

2024-10-14

Fakta:

Namn: Slit Show
Koreografi: Koncept, koreografi, performance: Karis Zidore, Koreografisk sparringpartner: Emilie Gregersen
Regissör: Dramaturg: Ofelia Jarl Ortega
Musik: Kompositör: Karis Zidore.
Ensemble: Scenografi: Ditte Tygesen, Ljusdesign: Anna Westh, , Kostymdesign: Mai Sakamoto
Plats: Dansehallerne, Carlsberg Byen, København V.
» https://kariszidore.com

I dansaren och koreografen Karis Zidores nya soloföreställning Slit Show får vi se en koreografi som både består av röst och kroppsrörelser. Man kan nästan kalla Slit Show för en röst-dans, som gör att människan själsligt uppriven och får henne att avslöja sina innersta känslor.
Slit Show associationer till de svenska koreograferna Lisen Pousette och Olivia Rivière, som år 2022 presenterde verket Dunkel i Köpenhamn. Ett verk för fem dansare, inklusive Karis Zidore, där alla fem dansare också på samma sätt gav sig hän med både kropp och stämma.
I Dansehallernes blackbox (där det nu lyckligtvis har ställts in stolar till publiken), inleder Karis Zidore iförd svarta kläder och mössa med ganska små och stillsamma grymtande ljud. Som ett djur ligger hon med huvudet dolt under scenografins draperade vinröda velourgardin som hänger ner från taket och antyder en både burlesque och teatral stämning. Rättså långsamt kravlar hon på knä med huvudet hängande mot golvet i baklänges riktning ut på scengolvet, där vi hör en variation av alltifrån erotiska och njutningsfyllda ljud till gråt, smärta och strävt growlande. Via dansarens mun och röst öppnas det för en ofantlig inre sårbarhet.
En annan form för kroppsligt avslöjande får vi vara med om när Karis Zidore ställer sig på huvudet med benen i split. Sen börjar hon gradvist klä hon av sig sitt yttre skal och när hon tagit av sig delar av sina svarta kläder tar hon också slutligen av mössan från huvudet.
Som ett ettrigt kattdjur kravlar hon runt och skriker, så att rösten spricker och går upp i falsett. På benen igen sjunger hon för full hals med rösten en operaliknande sång till graciösa armrörelser.
Kanske är det sitt gamla jag hon tar avsked ifrån, när hon slutligen går ut genom dörran för at återkomma med ohämmade attityder. Hela meningen med föreställningen är att inte försöka dölja sitt sanna jag och istället visa upp vem man är via rösten. Det får vi faktiskt serverat i koncentrerad form när Karis Zidore dessförinnan har sjungit: ”I can not hide – you see my heart through my mouth”
Hur Karis Zidore har tränat up sin röst vet jag inte. Men man får associationer till såväl Roy Hart-teknik som Nadine George-baserad röstträning. Ibland skulle hon nog kunnat ha använt sig av rösten på ett ännu mer extremt sätt, och dramaturgin kunde också varit tydligare i den timslånga föreställningen. Men Karis Zidore lyckas med att på ett intressant och varierande vis förena röst och rörelse i sin ”Slit Show”.

Namn: ””. . S. Plats:

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser