Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 16 oktober 2024

Kungliga Operan flyttar till Kungliga Djurgården under renoveringen av Operahuset vid Gustav Adolfs Torg

2024-10-14

Gasklockan ritad av Ferdinand Boberg belägen i Norra Djurgårdsstaden blir Operans tillfälliga scen från och med 1 februari efter att verksamheten har flyttat ut ur huset på Gustav Adolfs Torg.
Teatern, men det föga vackra namnet Gasometer blir alltså Operans nya tillfälliga hem, med inte mindre än 1.300 publikplatser mot nuvarande 1.100 i huset vid Gustav Adolfs torg, som länge har varit i behov av renovering.
Efter drygt 110 års användning revs det Gustavianska operahuset och dagens operahus vid Gustav Adolfs Torg ritat av Axel Anderberg, såg dagens ljus 1898.
Det har visserligen fått ett sentida tillskott. 1955–1961 uppfördes den rotundaliknande tillbyggnaden på byggnadens östra sida. Arkitekter för denna var Peter Celsing och Nils Tesch.
Nu anser kulturvårdande myndigheter att samma byggnad som redan har använts i 126 år, efter en femårig ombyggnadsperiod ska kunna ha förvandlas till att uppfylla de krav som ställs på ett modernt operahus med orkester, sångare och danskompani.
Själva Operahuset vid Gustav Adolfs Torg ska stängas i junli 2026, samtidigt är beskedet att flytten in i Gasklockan blir i februari 2027.
Var verksamheten ska hålla hus däremellan verkar inte vara riktigt klart.

Se vidare www.svt.se/kultur/hit-flyttar-kungliga-operan-2027

Fler Nyheter

Annonser